Yentl van Stokkum schrijft de kick-off van een internationaal kettinggedicht voor World Poetry Day
16 maart 2021Utrecht UNESCO City of Literature viert World Poetry Day (21 maart) met de aftrap van een internationaal kettinggedicht. Aanstormend dichttalent Yentl van Stokkum schrijft de eerste drie versregels. Daarna dicht elke 21e van de maand een dichter uit een van 39 UNESCO Cities of Literature verder. De bijdrage van Yentl van Stokkum krijg je rond World Poetry Day 2021 cadeau als ansichtkaart bij (online) aankopen in de Utrechtse boekhandels.
Het gedicht reist de hele wereld rond. Maar het komt elke maand in Utrecht terug, want dan onthullen we het nieuwste deel van het gedicht en stellen we de dichter en de stad waar hij/zij uit afkomstig is voor. Lees hier elke 21e van de maand mee, of volg ons op sociale media (Twitter: @UtrechtCitofLit, Instagram: utrechtcityofliterature, Facebook: @UtrechtCityofLiterature).
Dichters uit de volgende Cities of Literature doen mee: Wonju (Zuid-Korea), Durban (Zuid-Afrika), Odessa (Oekraïne), Heidelberg (Duitsland), Edinburgh (Schotland), Dunedin (Nieuw-Zeeland), Ulyanovsk (Wit- Rusland), Melbourne (Australië), Manchester (VK), Bucheon (Zuid-Korea), Nottingham, (VK).
Inwoners van de 39 Cities of Literature spreken honderden talen. Het kettinggedicht is daarom automatisch een poëtisch onderzoek naar meertaligheid en meerstemmigheid. Wat gebeurt er als dichters uit verschillende culturen op elkaar reageren, wat raakt er ‘lost in translation’, maar vooral ook: wat ontstaat er als we goed naar elkaar luisteren. Met een audio-opnames van de dichters verbinden we woorden en tekens aan klanken.
De worden nieuwste versregels worden elke maand naar het Engels vertaald door een vertaler uit dezelfde City of Literature. Zo kunnen dichters en lezers elkaar vinden in een gemeenschappelijke taal. De Utrechtse dichter Mia You neemt de vertaling van de eerste drie regels voor haar rekening.
Utrecht is sinds 2017 UNESCO City of Literature en maakt daarmee deel uit van een wereldwijd netwerk van UNESCO Creative Cities. UNESCO heeft in 1999 World Poetry Day in het leven geroepen om talige diversiteit te ondersteunen door middel van poëtische expressie. Het kettinggedicht maakt deel uit van allerlei poëtische acties die wereldwijd door het UNESCO netwerk opgezet worden.