De onverwachte jaren 60
- Dit evenement is voorbij.
Films, kunst en muziek voorbij de traditionele blik
Wie aan de jaren zestig denkt, denkt al snel aan The Beatles, Provo en Bob Dylan. Maar wat gebeurde er in de rest van de wereld? Achter het IJzeren Gordijn, in Azië of Afrika? In zijn nieuwste boek De jaren zestig beschrijft literatuurwetenschapper Geert Buelens dit roemruchte decennium vanuit mondiaal perspectief, en worden de protestsongs van Dylan aangevuld met Congolese cha-cha-cha, westerns uit de DDR, Japanse computerkunst, horrorfilms uit Tsjechoslowakije, modefotografie uit Mali, Chinese popmuziek en feministische gedichten uit Iran.
Op 12 maart grijpt de auteur de presentatie van zijn boek aan voor een duik in enkele onverwachte ontwikkelingen. Vol vaart neemt Buelens ons, aan de hand van film- en muziekfragmenten, mee terug:
- Met columnist Hadjar Benmiloud bespreekt hij de opkomst van het feminisme en de seksuele revolutie – hoe hangen deze ontwikkelingen met elkaar samen? En wat betekenen ze in tijden van #metoo?
- Met publiciste Tracy Metz bekijkt hij de parallellen tussen de strijd voor gelijke rechten door de burgerrechtenbeweging en de huidige spanningen tussen wit en zwart in de VS.
- Met schrijver Dalilla Hermans gaat hij na welke invloed migranten uit onder meer Afrika en Zuid-Amerika uitoefenden in het tot dan toe ‘witte’ Westen.
- Filmcriticus Dana Linssen laat zien welke spannende, innoverende kunst en films in de jaren zestig in het – voor westerse ogen grijs en saaie – Communistische Oostblok gemaakt werden.
- Singer-songwriter Sabrina Starke brengt een ode aan Nina Simone – een van de bekendste iconen van het zwarte protest.
De avond staat onder leiding van journaliste Sophie Derkzen.
Verwacht een avond boordevol film en muziek die je beeld van de jaren zestig voorgoed verandert!
Over het boek: De jaren zestig
In zijn omvangrijke cultuurgeschiedenis De jaren zestig kantelt Geert Buelens het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Voor het eerst wordt het decennium vanuit een mondiaal perspectief beschreven. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot de dag van vandaag zowel inspireert als controversieel is. Aan de hand van honderden films, tv-programma’s, romans, gedichten, liedjes, kunstwerken en ontwikkelingen in de wereld van mode, architectuur, fotografie en design, toont Geert Buelens hoe de kunst van de jaren zestig een wereldwijd laboratorium was voor ideeën die pas vele jaren later door de samenleving zouden worden overgenomen.