Julian Barnes
- Dit evenement is voorbij.
De schrijver van Alsof het voorbij is
en Het enige verhaal
‘Zou u liever meer liefhebben en meer lijden, of minder liefhebben en minder lijden? Dat is, denk ik, uiteindelijk de enige echte vraag.’ Met deze zinnen opent Man Booker Prize-winnaar Julian Barnes (1946) zijn nieuwe roman Het enige verhaal (Atlas Contact, 2018). Alleen de grote meesters durven het aan om op de proppen te komen met een eeuwenoud verhaal: dat van de liefde, om daar vervolgens een hoogst eigen draai aan te geven. Met vier- en vijfsterren recensies tot gevolg. Barnes treedt zelden in het openbaar op. We zijn daarom extra trots dat hij heeft toegezegd om naar Utrecht af te reizen voor ons ILFU.
“De Britse schrijver die zich niets aantrekt van de literaire mores,” zo omschreef Bert Wagendorp Julian Barnes in de Volkskrant. Hij schrijft fictie en non-fictie, essays, korte verhalen en romans, en ontving voor zijn werk onder andere de David Cohen Prize for Literature, een Britse oeuvreprijs. Voor zijn roman Alsof het voorbij is, die in 2017 werd verfilmd, kreeg hij de felbegeerde Man Booker Prize. Dit jaar verscheen zijn nieuwe roman Het enige verhaal bij uitgeverij Atlas Contact in vertaling van Ronald Vlek: het levensverhaal van een onbetrouwbare verteller, het verhaal over een eerste liefde en een zoektocht naar wat liefde eigenlijk is, maar bovenal het verhaal van een veelgeprezen Britse auteur.
“Het enige verhaal is prachtig en treurig in zijn hopeloosheid. Wie het uit heeft, is een stukje dichter bij het antwoord gekomen op de vraag wat liefde is. En tegelijkertijd, dat moet worden gezegd, is hij er ook een stuk verder van verwijderd.” (Bert Wagendorp in de Volkskrant)