John Irving
©Jane Sobel
- Dit evenement is voorbij.
Guest of honour
Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat zijn debuutroman Setting free the bears uitkwam én veertig jaar geleden dat zijn beroemdste werk The world according to Garp verscheen. Een mooie aanleiding om John Irving uit te nodigen als een van het ILFU’s ‘guests of honour.’
John Irving (1942) geldt als een van de grootste nog levende Amerikaanse schrijvers. Hij won een O. Henry Award, de National Book Award en een Oscar voor zijn filmscenario van The Cider House Rules. Veertig jaar geleden betekende de publicatie van De wereld volgens Garp een aardschok in de literaire wereld. T.S. Garp groeide uit tot een van de archetypische helden in de wereldliteratuur. Veertig jaar later is er niets in die roman gedateerd, integendeel. Veel van de thema’s (seksuele vrijheid, emancipatie van vrouwen, dominante en roofzuchtige mannen) zijn nog even actueel als toen. Tien romans verder is de wereld van John Irving, bevolkt door worstelaars, weeskinderen, prostituees, circusartiesten, transseksuele footballspelers en wellustige feministes, zo langzamerhand een vertrouwde wereld geworden. Zijn meest recente roman is Avenue van de mysteriën, een vintage Irving over de wonderbaarlijke reis van een man die uiteindelijk niets anders heeft dan zijn dromen en herinneringen.
“Omwille van de satire zijn de vormen van geweld in The World According to Garp tot in het absurde doorgetrokken, maar dat maakt het boek niet minder geslaagd. Als absurdistische satire op de condition américaine in de jaren zestig en zeventig is Irvings vierde roman meer dan geslaagd, als licht leesbaar portret van een sympathieke Everyman nauwelijks overtroffen.” Pieter Steinz in NRC Handelsblad.