FILM: JEROEN BROUWERS
- Dit evenement is voorbij.
Inleiding door Kenneth van Zijl
Dertig jaar geleden schreef Jeroen Brouwers zijn meesterwerk De zondvloed, waarvan in februari bij Uitgeverij Atlas Contact een jubileumuitgave verschijnt. In het kader van deze feestelijkheid vertoont Het Literatuurhuis de documentaire Lotgevallen – De verzonkenen, waarin Brouwers langs de graven gaat van de ‘miskende’ auteurs die hij beschreef in zijn boek De laatste deur. Voorafgaand aan de filmvertoning vertelt Kenneth van Zijl in een korte inleiding over de roman en de film.
Over het boek
Op 15 februari verschijnt dertig jaar na de eerste uitgave een jubileumeditie van Jeroen Brouwers’ meesterwerk De zondvloed. De alom geprezen roman wordt door zowel de auteur zelf als door critici bestempeld als zijn belangrijkste werk. De zondvloed vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in Indië, daar verblijft in een jappenkamp en vervolgens terechtkomt op een Nederlandse kostschool. In Indië komt hij voor het eerst in contact met meisjes, waarna hij in Nederland in het huwelijk treedt. Bovenal is De zondvloed een overweldigend epos over de invloeden die een leven richting geven en waardoor een persoonlijkheid wordt gevormd. Door het tijdloze thema is Brouwers’ meesterwerk vandaag de dag nog steeds actueel.
Over de film
In het kader van de jubileumuitgave van De zondvloed vertoont Het Literatuurhuis de documentaire Lotgevallen – De verzonkenen (VPRO, 1984). De aanleiding voor deze film werd gevormd door het boek De laatste deur(1983) dat Brouwers schreef over alle Nederlandse en Vlaamse schrijvers die een einde aan hun leven maakten. Hij schreef het boek naar eigen zeggen uit ‘solidariteit’ voor hen, om zo een lans te breken voor dat type schrijver dat het grote succes niet haalde. In de roman probeert Brouwers te achterhalen wat zoveel auteurs ertoe dreef om de laatste deur te kiezen. Voor de documentaire ging filmmaker Cherry Duyns met Brouwers langs een aantal graven van auteurs die hij beschrijft in zijn boek. Dit levert een mooie gevoelige documentaire op, over de spanning tussen Brouwers drijfveren voor het schrijverschap en de keerzijde van dit schrijverschap voor hen die zelf hun uitweg kozen.
Over Kenneth van Zijl
De film wordt ingeleid door Kenneth van Zijl. In de aanloop naar het VPRO Boekenfestival in 2012 koos hij de documentaire als een van zijn favorieten in de categorie proza. Daarnaast interviewde Van Zijl Brouwers in Antwerpen tijdens een van zijn boekpresentaties.
Ook dit programma is gratis i.c.m. de Literatuurhuispas. De Literatuurhuispas krijgt u als u Huisvriend van Het Literatuurhuis wordt. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden.