Dirk de Wachter en Klaas van Egmond
- Dit evenement is voorbij.
We leven in extreme tijden. Waarden in de politiek lijken te vervagen, financiële-, migratie- en klimaat crises vragen om vergaande maatregelen en bureaucratie heeft menselijk contact vervangen. Tegelijkertijd lijken we harder te werken dan ooit en eisen torenhoge verwachtingen en 24/7 bereikbaarheid hun tol. Op de vraag of we positief zijn over de wereld en ons eigen geluk, geven we vaak ontkennend antwoord.
Op zondagmiddag 16 februari spreken we met psychiater Dirk de Wachter en milieukundige Klaas van Egmond. Beide mannen hebben hun hoofd gebogen over uitwegen uit deze soms chaotische periode. Hoe kunnen we nieuwe waarden formuleren, de controle over ons leven terugkijken en diepere verbindingen aangaan met anderen? De Wachter past begrippen uit de psychiatrie toe op de samenleving in de zoektocht naar antwoorden. Voor Van Egmond vormt de Vitruviusmens van Leonardo Da Vinci een grote inspiratiebron. In gesprek met Ilona Hofstra lichten zij hun ideeën toe.
Amsterdam Sinfonietta & Thomas Hampson
Beide sprekers zien in muziek een krachtig instrument tot verbroedering en reflectie. Na het gesprek laten het toonaangevende strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en de Amerikaanse bariton Thomas Hampson enkele liederen horen, om deze kracht te ervaren. ’s Avonds treden zij op in de Hertz met werk van onder meer Strauss, Wagner en Beethoven.
Over de sprekers
Dirk de Wachter is psychiater en schrijver. In zijn boek Borderline Times, het einde van de normaliteit vergelijkt hij het ziektebeeld borderline met de hedendaagse samenleving. Hij noemt die een “verblindend spiegelpaleis”, waarin het individu alleen zichzelf weerspiegelt. De Wachter ziet een samenleving verbrokkeld door identiteitsproblemen en instabiele relaties. Welk medicijn heeft psychiater De Wachter voor de wereld?
Klaas van Egmond is hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht en schrijver. In zijn boek Homo Universalis, moreel kompas voor een nieuwe Europese renaissance schetst hij hoe we uit de bocht vliegen en ons besef van waarden koppelen aan de homo economicus. Hij roept op tot herstel van de menselijke maat, zoals die tot uitdrukking komt in de Vitruviusmens van Leonardo Da Vinci. Hij ontvouwt een moreel kompas, dat menselijke waarden en behoeften in het huidige tijdsgewricht opnieuw valideert.
Gespreksleider Ilona Hofstra is tv-journalist en programmamaker.