Foto: Merlijn Doomernik (CC)
Bibliografie
Wondere wereld (eigen beheer, 1992) Het omgelegde Eelderdiep: gedichten van Triade (= gedichten van Dirk Dijkstra, Ruben van Gogh en Jos Tolboom) (Passage, 1992) De man van taal (Prometheus, 1996) De hemel in, de hemel uit (Prometheus, 1999) Aan het eind van het begin (Prometheus, 2001) Zoekmachines (Prometheus, 2002) Kleine Oera Linda Boek (Contact, 2006) Jacques Prevert: we hebben elkaar lief (vertaling en bloemlezing door Ruben van Gogh) (Bert Bakker, 2000) Het hogere noorden (redactie door Bart FM Droog, Ruben van Gogh en Karel ten Haaf) (Passage, 1997) Sprong naar de sterren (bloemlezing) (Kwadraat, 1999) Een soort van antenne (De Contrabas, 2013) Hier begint het leven (Podium, 2013)
Links
39. Ruben van Gogh
1967
Ruben van Gogh (Dokkum, 1967) is dichter, bloemlezer, vertaler, presentator en librettist. Van Gogh schrijft ‘gebeurende’ gedichten met een filmisch karakter die vaak geïnspireerd zijn op de moderne media: televisie, internet, videoclips en films. Ruben van Gogh debuteerde in 1996 met ‘De man van taal’. Hij maakt deel uit van het Utrechts Dichtersgilde.
Ruben van Gogh (1967), alias de Man van Taal, is optredend dichter, bloemlezer en presentator. Hij behoort tot de generatie dichters die eigentijdse vormen koppelt aan eigentijdse thema’s. Van Gogh gebruikt veel herhalingen en een dwingend ritme in zijn poëzie, wat bijdraagt aan zijn populariteit als podiumdichter. Zijn gedichten brachten hem op podia van Albanië tot Zeewolde, van Appingedam tot Zuid-Afrika.
Van Gogh schrijft ‘gebeurende’ gedichten met een filmisch karakter die vaak geïnspireerd zijn door de moderne media: televisie, internet, videoclips en films. Hij schrijft over de liefde maar ook over ruimtereizen, telecommunicatie, spooksteden, tweelingen, de waan van de dag, de Alfabetstraat, onthoofde commandanten, zoekmachines en de vreemde belevenissen van rode bloedlichaampjes.
Ruben van Gogh debuteerde als dichter in 1996 met ‘De man van taal’. Een proeve van Van Goghs originele kijk op de dingen vormt ‘Klein Oera Linda Boek’ uit 2006. De vormgeving maakte dat iedere lezer de gedichten naar eigen smaak kon samenstellen. Van Gogh was in 1999 tevens de samensteller van de spraakmakende bundel ‘Sprong naar de sterren, de laatste generatie dichters van de twintigste eeuw’, met werk van destijds jonge aanstormende dichters.
Onder de titel ‘We hebben elkaar lief’ vertaalde Ruben Van Gogh een aantal liefdesgedichten van Jacques Prévert. Dit deed hij heel intuïtief, maar het resultaat mag er wezen. De bundel kan gezien worden als een algemene kennismaking met het werk van deze populaire Franse dichter. Ook schrijft Van Gogh libretti, bijvoorbeeld voor Yo! Opera, de musical ‘Kromme Jongens’, rond de liedjes van de gelijknamige band en de opera ‘De kus van de Pontamoer’, die door Bob Zimmerman op muziek werd gezet. Naast al deze bezigheden ziet Van Gogh ook nog kans om als één van de leden van het Utrechtse Dichtersgilde de Domstad in woorden te vatten. Van Gogh is tevens echtgenoot en vader van twee dochters.