#17Booksfor17SDGs
24 december 2020Tussen 7 en 23 december deelden Cities of Literature van over de hele wereld boekentips met betrekking tot de 17 Sustainable Development Goals, ofwel de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelingen, van de Verenigde Naties (VN). De tips waren te volgen aan de hand van de hashtag #17Booksfor17SDGs. Utrecht Unesco City of Literature deed ook mee!
De campagne was erop gericht om via boeken het bewustzijn en het begrip van de doelstellingen te vergroten. Utrecht UNESCO City of Literature selecteerde romans, poëzie en non-fictie van Nederlandstalige auteurs die de achterliggende problemen illustreren dan wel inzichten geven over mogelijke oplossingen. Collega Cities of Literature die ook meededen waren: Bagdad, Bucheon, Dunedin, Edinburgh, Granada, Iowa City, Ljubljana, Manchester, Melbourne, Milaan, Nottingham, Odessa en Slemani.
In 2015 werden de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aangenomen in de VN. Alle landen die aangesloten zijn bij de VN, waaronder Nederland, namen zich zo samen voor armoede te beëindigen en om ongelijkheid en klimaatverandering te bestrijden voor 2030. Hieronder volgt onze kleurrijke selectie aan boekentips:
Suzanna Jansen volgt in Het pauperparadijs (Uitgeverij Balans, 2013) vijf generaties van haar familie: van goedbedoelde heropvoedingsgestichten in Veenhuizen tot wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Het verhaal van een verborgen geschiedenis van armoede in Nederland.
In de oorlogsklassieker Oorlogswinter (Uitgeverij Lemniscaat, 1972) van Jan Terlouw kan de veertienjarige Michiel niet wachten om iets te betekenen. Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang en in het westen van Nederland heerst grote honger.
#3 Goede gezondheid en welzijn
In Welkom in het Rijk der zieken (Uitgeverij Pluim, 2019) van Hanna Bervoets moet Clay zich in zijn vergeefse zoektocht naar genezing opnieuw leren verhouden tot zijn lichaam en belandt hij in het Rijk der zieken, een parallelle wereld waar andere regels gelden.
In Een jaar uit het leven van een basisschooldirecteur (Atlas Contact, 2020) toont Cordula Rooijendijk als directeur van een basisschool in Amsterdam in dagboekvorm de realiteit en dynamiek van de schoolpraktijk.
In Nachtouders (Das Mag, 2019) van Saskia De Coster gaan Saskia en Juli met hun zoontje van een jaar naar een Canadees hippie-eiland. Voor Saskia komt alles onder spanning te staan. Is ze wel een echte moeder, als niet-biologische ouder?
‘Het water is niet tevergeefs gekomen. Hoogstens te laat.’ Een helse regen geselt al maanden de aarde in Vloed (Uitgeverij Prometheus, 2019) van Roderik Six. Vanaf het dak van een flatgebouw kijken vier studenten toe hoe de stad langzaam onder water loopt. Een portret van de tijdgeest, tegen de achtergrond van een ecologische ramp.
#7 Betaalbare en duurzame energie
In Hoe gaan we dit uitleggen (De Correspondent, 2019) beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. Maar het ligt in onze handen.
#8 Waardig werk en economische groei
Wees onzichtbaar (Ambo|Anthos, 2017) van Murat Isik is een roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader die aan werkeloosheid ten onder gaat en over een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd.
#9 Industrie, innovatie en infrastructuur
In De goede zoon (Atlas Contact, 2018) van Rob van Essen heeft de invoering van het basisinkomen gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek. Twee mannen reizen met een geheime opdracht af naar het zuiden. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s.
Confrontaties (Lebowski, 2020) van Simone Atangana Bekono gaat over de zestienjarige Salomé Atabong die vastzit in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. Een roman over het dorp, de vreemdeling, de haat, en de liefde.
#11 Duurzame steden en gemeenschappen
In Voorwaarts (Uitgeverij Cossee, 2019) van Eva Meijer raakt Sam betoverd door de verhalen over anarchistische leefgroep De groene weg. Ze overtuigt haar eigen geliefde en haar beste vrienden om de stad te verlaten en zelfvoorzienend te gaan leven.
#12 Verantwoorde productie en consumptie
Shop Girl (Het Balanseer, 2017) van Dominique De Groen is een poëtisch epos dat de traditie van Vergilius ent op het laatkapitalistische tijdperk. De bundel ontkiemde in de kelder van Primark, waar Dominique De Groen een winter en een lente lang werkte. De gedichten zoeken de scheuren op in het productieproces van fast fashion, waar ratende kleuren en geesten van textielarbeiders gedijen.
Zwemlessen voor later (Uitgeverij Vrijdag, 2020) bevat een bonte verzameling gedichten, geschreven door jonge honden en ervaren rotten in het vak. Een bundel met natuurlyriek, oproepen over ijsberen, wieren en parkeerplekken, traditionele dichtvormen en videogedichten.
Vissen redden (De Geus, 2009) van Annelies Verbeke gaat over een schrijfster die in een poging haar oude leven te vergeten zich in wil zetten voor het behoud van de vis. Tot het moment komt dat ze zich niet langer achter kabeljauw en tonijn kan verschuilen.
In Het tegenovergestelde van een mens (Atlas Contact, 2017) kantelt Lieke Marsman onze ideeën over klimaatverandering en identiteit. De mensheid is eenzaam, daarom vernietigen wij de natuur die ook al niks terug zegt.
#16 Vrede, veiligheid en sterke politieke diensten
Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? Dat vraagt Rutger Bregman zich af in De meeste mensen deugen (De Correspondent, 2019).
#17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken
In Waren we dieren (Nieuw Amsterdam, 2019) onderzoekt Dorien Dijkhuis hoe wij ons tot onszelf, elkaar en de wereld verhouden en gaat zij op zoek naar wat ons verbindt.